Uz ove savjete imaćete najbolji paradajz ikada

Da li ste nekada pomislili, kako to da vaš komšija ima uvjek bolji paradajz od vašeg, mada se i vi oko svog zaista trudite. Mozda krije neku tajnu? Ili je situacija upravo obrnuta – vi uvjek imate najbolji paradajz u kraju. Bilo kako bilo, nešto od ovoga je obicno prava istina. Da li zaista postoje tajne uzgoja paradajza?

Ne brinite, evo nekoliko jednostavnih ali veoma važnih savijeta za što bolji uzgoj paradajza. Otkrivamo tajnu i na ovaj način imaćete najbolji paradajz ikada!

1. Paradajz zahtijeva dobru cirkulaciju vazduha. Kada birate mjesto, odaberite svijetlo i prozračno mjesto. Dakle, paradajz treba da dobija najmanje 10 sati direktnog sunca tokom dana. Kada sadite rasad paradajza ostavite dovoljno mjesta izmedju biljaka, kako bi imao što bolju cirkulaciju vazduha.

2. Kada birate rasad paradajza vodite računa da lijepo izgleda. To znači da ima jasno zelenu boju i razgranatu strukturu. Znajte da iz lose sadnice ne može nikada da se razvije tako dobra biljka kao sto to moze iz kvalitetne sadnice. Pazite i na korijen i na grane. Više grana znači i više plodova paradajza.

3. Sadite paradajz u dva maha. Tri nedelje nakon što ste zasadili prvu turu rasada, zasadite jos jednu u istoj bašti. Napravite tako dva seta, da biste imali paradajz sto duže tokom leta. Uopšteno nikada se ne zna koji ce set bolje roditi. Jer to ne zavisi samo od vas, vec i od vrijemenskih uslova. Dva seta paradajza smanjice mogućnost da vam kompletan zasad nastrada od eventualnih losih vrijemenskih prilika.

4. Smanjite rizik od bolesti tj. napada štetočina, tako sto cete ga isprskati. Najzdravija varijanta je prskanje plavetnim kamenom. To vam neće naškoditi, a paradajzu ce dakako pomoći.

5. U sušnom periodu zalivajte ga makar dva puta nedeljno. Zalivanje treba da ide rano ujutru ili kasno uveče, nikako po jakom suncu da ne bi doslo do naglog isparenja koje moze sparušiti paradajz i nanijeti mu štetu. Voda treba da ide direktno na zemlju, a ne na lišce biljke.

6. Kada paradajz počne da raste i cvjeta pregledajte da li postoje grane bez ili sa vrlo malo cvijetova. Takve grane odsecite. To je znak da na njima neće biti mnogo plodova i da ce samo bezrazložno oduzimati energiju ostalim plodnim granama.

7. Kada krenu prvi plodovi biljci je potrebno više hrane da bi mogla da napravi što krupnije plodove. Pomozite joj u tome tako što ćete joj dodati kompost (organsko djubrivo) oko stabla.

8. Berite paradajz kada je u punoj velicini i boji. Nemojte ga ostaviti da truli na stablu. Tako cete izbeći da se trulež i plijesan prenose na zdrave plodove.

9. I na kraju velika tajna uzgoja paradajza: Ako želite da imate paradajz izuzetnog ukusa, u blizini zasada paradajza zasadite i peršun, tako se dobija savršena aroma, tako su radili i naši preci.

Izvor: poljoprivrednisavetnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*