Život na Marsu otkriven je prije više od 40 godina

Eksperiment je osmišljen da testira marsovsko zemljište za organsku materiju. “Čini se da smo odgovorili na to pitanje“, navodi Levin u članku. U okviru eksperimenta, “Viking“ je postavio hranljive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Da je postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.

“Nasa je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja Vikinga, nijedna naredna Nasina sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života“, ističe Levin, prenose “Nezavisne“

Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka – što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno. Ukoliko bi reakcija bila izmjerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije.

 

Baš to se i desilo, tvrdi Levin. Međutim, drugi eksperimenti nisu uspjeli da otkriju organski materijal, a Nasa nije uspjela da ponovi rezultate u laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni, odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umjesto kao prisustvo vanzemaljskog života.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*